Rumah > Berita > Luaskan rancangan pengeluaran! Samsung Electronics menganggap peningkatan pelaburan di kilang Xi'an

Luaskan rancangan pengeluaran! Samsung Electronics menganggap peningkatan pelaburan di kilang Xi'an

Menurut BusinessKorea, Samsung Electronics sedang mempertimbangkan untuk melabur dalam projek semikonduktor kedua, kedua di Xi'an, Wilayah Shaanxi.

Menurut sumber dalam industri sekuriti dan semikonduktor, Samsung Electronics merancang untuk meningkatkan perbelanjaan modalnya pada pembinaan cip memori hingga AS $ 6.5 bilion tahun depan. Adalah dijangkakan bahawa beberapa dana yang meningkat akan digunakan di kilang semikonduktor kedua di Xi'an. Dilaporkan bahawa Samsung Electronics akan mengumumkan rancangan pelaburan ini menjelang akhir tahun ini.

Difahamkan walaupun kapasiti penuh Samsung Electronics di kilang semikonduktor pertama di Xi'an sepenuhnya dimuatkan, ia masih tidak dapat memenuhi permintaan bekalan memori flash NAND. Pada bulan Ogos 2017, syarikat menandatangani memorandum persefahaman dengan kerajaan wilayah Shaanxi untuk membina kilang kedua. .

Pada masa yang sama, Samsung Electronics mengumumkan rancangan untuk melabur $ 7 bilion dalam tiga tahun hingga 2020.

Pada masa ini, pasaran flash NAND menunjukkan tanda-tanda pemulihan, dan Samsung Electronics juga termotivasi. Berita Nikkei menunjukkan bahawa Samsung Electronics akan memperkenalkan peralatan pengeluaran memori flash NAND yang paling maju yang digunakan di telefon pintar dan kilang-kilang lain di Xi'an. Ia terutamanya dibekalkan kepada kilang-kilang telefon pintar tempatan seperti Huawei, dan jumlah pesanan peralatan dianggap berada pada skala ratusan bilion yen.

BusinessKorea percaya terdapat persaingan sengit antara Samsung Electronics, Toshiba, Western Digital, Micron, SK Hynix dan Intel dalam pasaran flash NAND, walaupun pelaburan dan pengembangan kelebihan berat badan Samsung tidak akan memberi banyak impak kepada pasaran. Memandangkan syarikat lain memotong pengeluaran, Samsung Electronics juga boleh mendapatkan lebih banyak bahagian pasaran.

Tetapi laporan itu juga menyatakan bahawa syarikat-syarikat Cina dan Cina adalah pelanggan cip memori terbesar, oleh itu Samsung Electronics di bawah tekanan, kerana bukan sahaja untuk menyelesaikan pelaburan sebelum Ogos tahun depan, tetapi juga untuk mengendalikan sepenuhnya barisan pengeluaran baru ini. Lee Se-chul, seorang penganalisis di Citigroup, berkata, "Samsung Electronics dijangka akan mengembangkan pelaburannya untuk memproses sehingga 40,000 wafer setiap bulan."

Perlu menyebutkan bahawa peralatan barisan pengeluaran syarikat baru di Xi'an telah dipasang dan ditugaskan. Ia dijangka memulakan pengeluaran besar-besaran pada bulan Februari tahun depan.