Rumah > Berita > Counterpoint meramalkan: MediaTek akan menjadi nombor satu di pasaran Smartphone AP / SOC global

Counterpoint meramalkan: MediaTek akan menjadi nombor satu di pasaran Smartphone AP / SOC global

Counterpoint meramalkan bahawa pada tahun 2021, Global Smartphone AP (pemproses aplikasi) / SOC (sistem pada cip) set penghantaran akan meningkat sebanyak 3% tahun ke tahun, dan MediaTek akan berpangkat pertama dengan bahagian 37%. Di pasaran SCARTPHONE 5G global, Qualcomm akan membawa dengan bahagian 30%.


Telefon Pintar Global AP / SOC Pasaran Saham (%) Ramalan

Menurut ramalan balas, MediaTek akan berpangkat pertama dengan 37% daripada pasaran Smartphone global AP / SOC pada tahun 2021; Bahagian pasaran Qualcomm adalah 31%, kedudukan kedua; Bahagian pasaran Apple adalah 16%, kedudukan ketiga; Penguasaan pasaran Samsung Ziguang Zhanrui adalah 6%, dan pertumbuhan pesatnya telah memasuki lima teratas. Bahagian pasaran Hisilicon telah jatuh dengan cepat, jatuh dari lima teratas.


Global 5G Smartphone AP / SOC Pasaran Saham (%) Ramalan

Menurut ramalan Counterpoint, Qualcomm menduduki tempat pertama di pasaran Smartphone 5G Global AP / SOC di 2021 dengan bahagian 30%; Apple diikuti rapat dengan bahagian pasaran 29%, dan bahagian pasaran MediaTek adalah 28%, kedudukan ketiga, bahagian pasaran Samsung Unigroup kekal tidak berubah pada 10%, kedudukan keempat. Penguasaan pasaran Hisilicon secara beransur-ansur mengecut, tetapi masih dalam lima teratas, bahagian pasaran Ziguang Zhanrui secara beransur-ansur meningkat, kedudukan keenam.

Counterpoint meramalkan bahawa pada tahun 2021, teknologi teratas termasuk 7nm, 6nm dan 5Nm akan menyumbang hampir separuh daripada penghantaran telefon pintar, terutamanya untuk model telefon pintar 5G. Kerana ketukangan canggih (contohnya, TSMC dan Samsung 11/12 / 14nm) akan melayani chipset 4G LTE arus perdana pada tahun 2021.

Penganalisis percaya bahawa MediaTek berada dalam kedudukan yang baik dengan menggunakan TSMC dan portfolio produk 5G yang berpatutan dan hampir boleh menggandakan bahagian pasarannya dalam bidang SCARTPHONE 5G SOC / AP. MediaTek dan Qualcomm bersama-sama menyumbang hampir dua pertiga daripada permintaan pasaran Soc Socphone 5G, tetapi jurang antara kedua-dua telah menyempit.