Rumah > Berita > Bolehkah Richie Wei, yang disokong oleh Hikvision, menonjol dalam pasaran IPC?

Bolehkah Richie Wei, yang disokong oleh Hikvision, menonjol dalam pasaran IPC?

Baru-baru ini, Jabatan Perdagangan AS mengumumkan bahawa 28 entiti Cina akan dimasukkan dalam senarai entiti kawalan eksport, termasuk Hikvision, Teknologi Dahua, Keda Xunfei, Teknologi Visi, Teknologi Shangtang, Teknologi Yitu, Xiamen Meiya Keke Information Ltd., Teknologi Yuxin Co, Ltd dan kecerdasan buatan lain, pengenalan wajah dan vendor pemantauan keselamatan.

Selepas banyak syarikat seperti ZTE, Huawei, dan Zhongke Shuguang telah disenaraikan dalam senarai entiti, Hikvision, Dahua Technology dan syarikat lain lebih selesa bertindak balas terhadap insiden ini, dan telah ditumpuk terlebih dahulu untuk meningkatkan inventori dan mencari domestik dan asing. Bahan alternatif, penyelesaian alternatif, ciptaan sendiri jika perlu ...

Perlu dinyatakan bahawa Hikvision berkata pada mesyuarat komunikasi pelabur bahawa pada cip kawalan utama, sama ada DVR / NVR atau kamera, akaun cip utama SoC domestik kira-kira 80%.

Malah, dalam bidang pemantauan keselamatan, pembekal cip domestik mempunyai kelebihan prestasi tinggi, respons cepat, membuat keputusan mudah, dan kerjasama yang lebih baik dengan pengeluar mesin seperti Haisi, Fuweiwei, Guokewei, Beijing Junzheng. Pengilang domestik yang lain telah lama menjadi pemain utama.

Disokong oleh "adik kecil" Hikvision, transaksi yang berkaitan melebihi 60%

Selepas insiden senarai entiti, Huawei Haisi dan Fuyu Weiguang, pembekal utama cip pengawasan keselamatan Hikvision, telah dibahaskan. Huawei Haisi, sebagai pengeluar reka bentuk IC terbesar di China, juga merupakan pemain dominan dalam bidang cip pengawasan keselamatan. Bahagian pasarannya dalam bidang ini adalah 80%, dan kekuatannya tidak dapat dipertanyakan.

Orang kaya dan miskin adalah berbeza. Hikvision adalah pelanggan besar Fu Weiwei, dan ia juga merupakan parti yang berkaitan. Di mata pelabur, Fu Weiwei selalu menjadi "kakak kecil" Hikvision. Manfaat dari ini, harga saham Fuyi sekali naik kepada 303. Yuan / saham. Walaupun harga sahamnya hampir jatuh kepada satu pertiga daripada kemuncaknya, ia juga merupakan salah satu daripada beberapa stok harga tinggi dalam syarikat-syarikat IC A-share.

Seperti yang diketahui oleh semua orang, Gong Hongjia, yang dikenali sebagai "pelabur malaikat terbaik di China", adalah pengerusi naib dan pemegang saham terbesar kedua Hikvision. Pada masa yang sama, Gong Hongjia juga berkhidmat sebagai pengarah Fu Weiwei dan pemegang saham ketiga terbesar Fu Weiwei. Chen Chunmei adalah isteri Gong Hongjia.

Menurut laporan tahunan Fuyuwei pada 2019, Fuyu Mikro 2019 menyedari pendapatan operasi 219 juta yuan dan keuntungan bersih 37.10 juta yuan pada separuh pertama tahun ini. Di antaranya, jumlah transaksi yang berkaitan dengan Fuxiwei dan Hikvision adalah kira-kira 138 juta, menyumbang 66% daripada jumlah urus niaga yang sama dengan Fu Weiwei.

Pasaran cip ISP sangat kompetitif, harga cip lebih rendah

Pada masa ini, terdapat empat jenis cip pengawasan keselamatan, cip IPC dalam kamera rangkaian, cip SoC dalam DVR / NVR back-end, dan algoritma pembelajaran mendalam, cip pemecut, dan cip ISP di kamera analog hadapan.

Menurut Laporan Penyelidikan Sekuriti Emas Nasional, Fuyu Micro telah membangunkan cip ISP berdasarkan sensor imej CMOS pada tahun 2010. Pertama, ia menduduki pasaran tertentu melalui pengeluar peralatan pemantauan keselamatan kecil dan sederhana di China Selatan, dan produknya berjaya diperkenalkan ke Hikvision . , menggantikan bahagian pengeluar asing seperti NextChip. Pada masa ini, Fu Weiwei telah menjadi pembekal terbesar cip Hikvision ISP.

Perlu diingat bahawa dari tahun 2014 hingga 2016, pendapatan operasi FT Micro adalah 175 juta yuan, 182 juta yuan, dan 322 juta yuan masing-masing; keuntungan bersih ialah 37.806 juta yuan, 36.865 juta yuan, dan 110 juta yuan masing-masing; komprehensif dari 2014 hingga 2016 Margin keuntungan kasar masing-masing adalah 51.57%, 55.96% dan 56.96%. Pendapatan operasi, keuntungan bersih dan margin keuntungan kasar yang komprehensif semuanya menunjukkan trend menaik.

Sejak penyenaraiannya pada tahun 2017, pertumbuhan pendapatan FT Micro telah terhenti, keuntungan bersihnya telah menurun dengan ketara, dan margin keuntungan kasarnya terus menurun. Pada separuh pertama 2017 hingga 2019, hasil FT Micro masing-masing berjumlah 449 juta yuan, 412 juta yuan, dan 219 juta yuan; keuntungan bersih adalah 106 juta yuan, 54.5 juta yuan, dan 37.01 juta yuan masing-masing; margin keuntungan kasar masing-masing adalah 47.60% dan 41.94%. 35.73%.

Fu Weiwei menjelaskan bahawa disebabkan oleh faktor-faktor seperti peningkatan persaingan dalam industri dan perubahan dalam campuran produk, margin keuntungan kasar komprehensif syarikat telah menurun.

Mengikut sumber industri, penghantaran kamera analog semasa menggunakan cip ISP telah stabil, teknologi ISP semakin matang, dan harga cip terus jatuh.

Jelas sekali, pasaran cip ISP utama produk Filipina semakin berdaya saing, dan ia sudah berada di laut merah, dan Fu Weiwei juga mencari penemuan dalam bidang cip IPC.

Cip IPC: terdapat penyekatan sebelum ini, terdapat pengejaran

Di samping kamera analog, kamera rangkaian semakin popular dengan pemacu rangkaian pintar. Menurut ramalan Shen Wanhongyuan, cip IPC SoC berada dalam tempoh perkembangan pesat, dan skala keseluruhan dijangka melebihi RMB 3 bilion, dengan kadar pertumbuhan lebih dari 30%.

Menghadapi ruang pasaran yang besar, cip IPC telah menjadi arah untuk pengeluar cip pemantauan keselamatan domestik seperti Fuweiwei, Guokewei dan Beijing Junzheng.

Walau bagaimanapun, pasaran cip IPC semakin kompetitif. Pada masa ini, pasaran mewah cip IPC diduduki oleh pengilang peringkat pertama seperti HiSilicon dan Anba. Mereka boleh menyediakan cip IPC SoC yang menyokong standard H.265, manakala cip pengeluar domestik terutamanya di pasaran pengguna akhir rendah. Ia boleh digunakan, dan aplikasi peringkat industri perlu dipecahkan.

Seawal permulaan penyenaraian, tumpuan projek kewangan mikro Fuyu adalah cip IPC, tetapi menurut keadaan semasa, kemajuan projek tidak lancar, dan produk IPC SoC berdasarkan codec video H.265 hanya direalisasikan pada separuh pertama tahun ini. Pengeluaran, jauh di sebalik jangkaan.

Di samping itu, syarikat itu merancang untuk memperluaskan projek cip SoC chip kamera berasaskan awan untuk aplikasi pengguna dan projek pemampatan video H.265 / HEVC berasaskan piawai ultra high definition video cip SoC pada Februari 2019 hingga 2020. 31 Mac , 30 Jun, 2020.

Dalam hal ini, Fu Weiwei berkata bahawa ini dapat lebih memahami trend industri dan percaya bahawa lanjutan projek tidak akan menjejaskan operasi normal syarikat itu.

Walau bagaimanapun, sementara projek-projek cip IPT peringkat peringkat dan industri IPC telah ditangguhkan, perniagaan IPC Guokewei dan Beijing Junzheng sedang berkembang pesat.

Seawal tahun 2018, Beijing Junzheng dan Guoke Micro melancarkan cip IPC SoC yang menyokong standard H.265. Pada masa yang sama dalam aplikasi pengguna, Beijing Junzheng sudah mempunyai 360, Hualai, Ziimi, Joan dan pelanggan lain; Mikro juga bersinar di pasaran baru muncul seperti robot pendidikan awal, bel pintu pintar, dron, dan pengimbas kod QR. Dari segi aplikasi peringkat industri, pengeluar yang disebut di atas juga bekerjasama dengan ejen untuk secara aktif memperkenalkan vendor pengawasan keselamatan utama.

Di dalam syarikat pemantauan keselamatan domestik seperti Anba, TI, dan lain-lain, Haisi secara langsung akan mendapat manfaat daripada vendor pemantauan keselamatan domestik seperti Hikvision, Dahua, dan pengeluar cip IPC domestik lain seperti Fuweiwei, Guokewei dan Beijing Junzheng. Ia juga mengetuai peluang sendiri untuk memecah masuk ke aplikasi tahap industri pertengahan hingga ke peringkat tinggi.

Walau bagaimanapun, projek-projek mikro mewah yang dilaburkan dalam projek-projek IPC terdahulu boleh mempercepatkan pendahuluan, tetapi projek-projek IPC mereka menghadapi situasi yang memalukan yang perlu ditangguhkan. Kini, sementara Haisi terus menstabilkan pasaran mewah, para pembuat cip seperti Guoke Micro dan Beijing Junzheng ditinggalkan untuk aplikasi peringkat tinggi industri di pasaran IPC, meninggalkan masa dan peluang untuk bergantung kepada "saudara kecil Hikvision" . Tidak banyak.