Rumah > Berita > Biden mencadangkan $ 50 bilion untuk mensubsidi industri cip AS

Biden mencadangkan $ 50 bilion untuk mensubsidi industri cip AS

Presiden AS Joe Biden (Joe Biden) mengumumkan pelan pembinaan infrastruktur bernilai AS $ 2.25 trilion semasa ucapannya di Pittsburgh pada petang 31 Mac, termasuk cadangan untuk melabur AS $ 50 bilion dalam industri semikonduktor.

Menurut Wall Street Journal dan mencari Alpha, kerajaan Biden mencadangkan untuk melabur AS $ 50 bilion untuk mensubsidi pembuatan dan penyelidikan cip domestiknya, termasuk penubuhan Pusat Teknologi Semikonduktor Kebangsaan. Untuk tujuan ini, Biden berhasrat untuk meningkatkan kadar cukai korporat dari asal 21% hingga 28%, dan mengenakan cukai tambahan ke atas lebihan yang dikekalkan oleh syarikat di luar negara, sebagai sumber dana untuk pelan pembinaan infrastruktur dalam tempoh 15 tahun.

Rancangan Biden untuk membiayai industri semikonduktor telah mendapat sokongan yang luas dari kedua-dua pihak. Menurut Wall Street Journal, penggubal undang-undang AS termasuk parti Republikan percaya bahawa perbelanjaan negara saya terhadap pembuatan cip menimbulkan ancaman kepada kedudukan utama Amerika dalam teknologi cip lanjutan. Jabatan Pertahanan A.S. menyatakan bahawa bergantung kepada pengeluar asing merupakan risiko, kerana sebahagian besar infrastruktur kritikal Amerika Syarikat harus bergantung kepada peranti mikroelektronik.