Rumah > Berita > Berdasarkan proses 8NM! Samsung melengkapkan pembangunan teknologi cip 5G RF

Berdasarkan proses 8NM! Samsung melengkapkan pembangunan teknologi cip 5G RF

Samsung Electronics baru-baru ini menyatakan bahawa ia telah membangunkan teknologi RF terkini berdasarkan proses 8 NM. Berbanding dengan proses 14nm, proses RF 8nm Samsung dapat mengurangkan kawasan cip RF sebanyak 35% dan meningkatkan kuasa sebanyak 35%.

Menurut media Korea, laporan ELEC, Samsung juga akan menyediakan cip RF 5G yang menyokong integrasi pelbagai saluran dan pelbagai antena pada masa akan datang. Samsung berkata cip itu akan menyokong gelombang sub-6GHz dan milimeter. Proses baru dijangka memenangi lebih banyak pesanan OEM untuk Samsung.

Menurut data dari firma penyelidikan pasaran Trendforce, perniagaan fundry Samsung mempunyai bahagian pasaran global sebanyak 17% pada suku pertama, dan ia masih jauh di belakang 55% TSMC.

Syarikat Korea Selatan mula menyediakan perkhidmatan Foundry RF pada tahun 2015, pada mulanya menggunakan proses 28nm dan pengeluaran wafer 12 inci, dan pada tahun 2017 mula menyediakan proses pengeluaran 14NM. Samsung berkata sejak tahun 2017, syarikat itu telah menghantar lebih daripada 500 juta cip frekuensi radio mudah alih.