Rumah > Berita > Satu lagi syarikat simpanan menjual Fab. Kenapa mereka memilih untuk menjualnya pada masa ini?

Satu lagi syarikat simpanan menjual Fab. Kenapa mereka memilih untuk menjualnya pada masa ini?

Sejak akhir tahun 2020, hampir semua syarikat reka bentuk cip telah bergegas untuk mencari sumber-sumber foundry dan menangkap kapasiti pengeluaran. Sesetengah syarikat menjual fab mereka sendiri. Sebagai contoh, pada 29 Mac, Taiwan Media melaporkan bahawa syarikat memori Macronix mengesahkan bahawa ia akan menjual wafer Fab 6-inci.

Wu Minqiu, pengerusi Macronix, menjawab bahawa penjualan wafer Fab 6-inci sedang dijalankan, dan peralatan dan tumbuhan boleh dijual secara berasingan. Sekiranya semuanya berjalan lancar, perlu ada hasil pada suku kedua tahun ini. Dikatakan bahawa sudah ada banyak lagi yang berminat untuk membeli.

Sebelum Macronix, terdapat juga sebuah syarikat simpanan utama Micron Technology, yang juga mengumumkan pelancaran projek Xpoint 3D pada petang 16 Mac. Sebagai sebahagian daripada pelan keluar, teknologi Micron akan menutup dan menjual kilang pembuatannya di Utah. Pengeluaran cip memori berdasarkan teknologi Xpoint. Menurut sumber, Adi, NXP, StMicroelectronics dan Infineon mungkin menjadi pembeli yang berpotensi.

Sekarang bahawa pasaran faundri sangat panas dan kapasiti pengeluaran sangat panas, mengapa Macronix dan Micron memilih untuk menjual fab mereka?

Penjelasan yang disediakan oleh MacRonix adalah bahawa syarikat yang kini menumpukan pada garisan pengeluaran 8 inci dan 12 inci, dan sumbangan pendapatan kilang 6 inci sebenarnya tidak besar, dan keuntungannya tidak tinggi. Selain itu, MacRonix pada asalnya merancang untuk bersara kilang 6-inci pada akhir tahun 2020, tetapi kini telah ditangguhkan sehingga Mac 2021 untuk secara rasmi menghentikan pengeluaran.

Alasan Micron juga sangat mudah. Teknologi baru lain menunjukkan prospek yang lebih baik, dan Xpoint 3D tidak membawa perniagaan yang mencukupi. Mereka percaya bahawa teknologi tidak mempunyai nilai. Lebih-lebih lagi, menurut anggaran Micron Technology, perbelanjaan tahunan kilang cip Utah kerana kadar operasi yang tidak mencukupi adalah kira-kira 400 juta dolar AS. Ia adalah tepat kerana Micron tidak mahu membayar kos tambahan ini untuk ini, itulah sebabnya ia mahu menjual kilang itu.

Terdapat satu lagi sebab yang mereka tidak katakan. Saya takut sekarang adalah masa yang baik. Oleh kerana batasan kapasiti pengeluaran, pembangunan kereta, telefon bimbit, dan bahkan beberapa industri perindustrian telah banyak terjejas, dan sumber pembuatan cip kini panas.

Kerajaan pelbagai negara juga melabur sejumlah besar wang dalam industri pembuatan cip untuk menyokong pengembangan pengeluaran cip. Hanya beberapa hari yang lalu, kerajaan AS juga mencadangkan untuk melabur 50 bilion dolar AS dalam industri semikonduktor AS. China mula meningkatkan pelaburan dalam industri semikonduktor beberapa tahun yang lalu.

Menjual Fab pada masa ini bukan sahaja lebih mudah untuk dijual, tetapi juga pada harga yang baik.

Sudah tentu, syarikat yang mengambil alih juga perlu memberi perhatian. Dari pengambilalihan rasmi kepada pengeluaran besar-besaran cipnya sendiri, sebenarnya terdapat banyak kerja untuk dilakukan dan banyak pelaburan. Sebagai contoh, di kilang Utah Micron Technology, beberapa penganalisis menganggarkan bahawa kos penggantian peralatannya akan setinggi $ 3 bilion. Sudah tentu, ini kerana kilang Micron digunakan untuk menghasilkan jenis cip khas, dan ia tidak dapat diubah dengan mudah untuk menghasilkan satu lagi jenis cip.

Keadaan Macronix mungkin lebih baik, tetapi sejak keuntungan Macronix tidak tinggi, jika syarikat yang mengambil alih masih menghasilkan produk yang sama, pasti ada yang lebih baik, dan hanya ada satu cara untuk menaik taraf. Walau bagaimanapun, dengan menaik taraf dan mengembangkan kapasiti pengeluaran, ia akan mengambil masa sekurang-kurangnya dua tahun dari perolehan peralatan kepada pengeluaran besar-besaran. Oleh itu, dalam masa yang singkat, sukar untuk memperbaiki keadaan bekalan semasa.