Rumah > Berita > Selepas memperoleh Perniagaan Intel, SK Hynix berusaha untuk menjadi pemimpin pasaran dalam memori Flash Nand

Selepas memperoleh Perniagaan Intel, SK Hynix berusaha untuk menjadi pemimpin pasaran dalam memori Flash Nand

Menurut BusinessKorea, Pengerusi SK Hynix Lee Seok-Hee yang dinyatakan pada mesyuarat pemegang saham yang diadakan pada 30 Mac bahawa syarikat itu akan berusaha untuk menjadi pemimpin dalam pasaran memori Flash NAND global melalui sinergi dengan Bahagian Memori Flash Nand Intel. .

SK Hynix yang diumumkan pada Oktober tahun lepas bahawa ia menandatangani perjanjian pemerolehan dengan Intel untuk memperoleh perniagaan memori dan penyimpanan Flash NANT yang terakhir untuk 10.3104 trilion won (kira-kira RMB 60.4 bilion).

Li Xixi berkata bahawa SK Hynix mempunyai kelebihan dalam bidang mudah alih Nand, dan Intel mempunyai kelebihan dalam perniagaan ESSD, jadi kedua-duanya dapat memaksimumkan sinergi.


Pada masa ini, SK Hynix hanya di belakang Samsung Electronics dan merupakan pengeluar DRAM kedua terbesar di dunia. Selepas memperoleh perniagaan memori NAND Flash dari Intel, syarikat itu mungkin akan menjadi pemimpin dalam pasaran memori Flash NAND global, seperti dalam industri DRAM.

Li Xixi menegaskan bahawa apabila beliau mengambil alih jawatan pengerusi dua tahun lalu, salah satu tujuannya adalah untuk menjadikan nilai pasaran syarikat mencapai 100 trilion won. Syarikat itu mencapai matlamat ini pada awal tahun ini. Sekarang, SK Hynix akan menetapkan golnya lebih tinggi, iaitu, memberi tumpuan kepada memperluaskan perniagaan memori DRAM dan NAND Flash, dan meningkatkan nilai pemegang saham berdasarkan persekitaran, sosial dan pengurusan (ESG).

Li Xixi menjelaskan tiga arah penyelidikan dan pembangunan pelaburan intensif, pengurusan ESG dan enjin pertumbuhan masa depan.

Khususnya, SK Hynix merancang untuk menubuhkan pangkalan R & D di Amerika Syarikat dan Eropah dan akan komited untuk mempromosikan konsep tenaga yang boleh diperbaharui "RE100" dan karbon sifar bersih. Bagi enjin pertumbuhan masa depan, syarikat akan mencari dan melabur dalam syarikat yang menjanjikan dalam pelbagai bidang seperti kecerdasan buatan (AI), memandu autonomi dan 5G.