Rumah > Berita > Kira-kira 10 bilion yuan, satu lagi pengambilalihan blockbuster dalam industri semikonduktor

Kira-kira 10 bilion yuan, satu lagi pengambilalihan blockbuster dalam industri semikonduktor

Baru-baru ini, Magnachip mengeluarkan kenyataan akhbar di laman web rasminya yang menyatakan bahawa ia bersetuju untuk diperoleh oleh Wise Road Capital Ltd, sebuah syarikat pelaburan ekuiti swasta.

Menurut terma perjanjian itu, Zhilu Capital akan memperoleh Magnachip dengan harga AS $ 29 sesaham, dengan nilai urus niaga kira-kira AS $ 1.4 bilion (kira-kira RMB 9.158 bilion). Selepas urus niaga selesai, pasukan pengurusan Magnachip dan pekerja dijangka terus memegang jawatan, dan syarikat itu akan terus tinggal di Cheongju City, Seoul, dan Gumi City, Korea Selatan.


Ketua Pegawai Eksekutif Magnachip YJ Kim berkata: "Transaksi ini adalah demi kepentingan semua pihak yang berkepentingan, termasuk para pemegang saham, pelanggan dan pekerja. Ini akan memberikan peluang yang baik untuk mempercepatkan strategi pertumbuhan MX 3.0 kami."

Dilaporkan bahawa urus niaga itu dijangka siap pada separuh kedua tahun 2021, tertakluk kepada syarat-syarat penutup adat, termasuk menerima kelulusan daripada para pemegang saham dan pihak berkuasa pengawalseliaan.

Menurut data, Magnachip adalah pereka dan pengilang penyelesaian platform semikonduktor analog dan campuran untuk komunikasi, Internet perkara, pengguna, aplikasi industri dan automotif. Syarikat ini mempunyai kira-kira 1,200 paten berdaftar dan belum selesai, dan mempunyai kepakaran proses kejuruteraan, reka bentuk dan pembuatan yang luas.

Modal Jalan Bijaksana adalah institusi pelaburan ekuiti profesional global. Menurut laman web rasmi, Modal Jalan Bijaksana memberi tumpuan kepada teknologi teras semikonduktor dan peluang pelaburan teknologi tinggi yang baru muncul. Pelaburnya termasuk syarikat berteknologi tinggi yang terkemuka, institusi kewangan dan keluarga yang besar di dunia. Dana, dll. Dilaporkan bahawa Zhilu Capital telah berulang kali mengambil bahagian dalam atau mengetuai beberapa projek pelaburan luar negara, termasuk Anshi Semiconductor, Lingsheng Technology, dan Hixih Communications.