Rumah > Berita > ASE aktif menggunakan bidang kenderaan elektrik, dan modul penukaran kuasa automotif telah dihasilkan secara besar-besaran

ASE aktif menggunakan bidang kenderaan elektrik, dan modul penukaran kuasa automotif telah dihasilkan secara besar-besaran

Menurut laporan terbaru dari Taiwan Media Central News Agency, ASE Investment and Control, sebuah syarikat pembungkusan dan pengujian utama, aktif menggunakan kenderaan tenaga baru dan kenderaan elektrik. Menurut sumber pasaran, anak syarikatnya USI telah memasuki sistem pengendali kuasa dan penyejukan tenaga kenderaan baru, dan secara berturut-turut lulus sertifikasi pelanggan di luar negara. Modul penukaran kuasa untuk kenderaan elektrik telah dihasilkan secara besar-besaran.

Menurut data, ASE Investment Control adalah usaha sama antara ASE dan Sipin. ASE adalah syarikat perkhidmatan pembuatan pembungkusan dan pengujian semikonduktor terkemuka di dunia. Ia menyediakan pelanggan semikonduktor dari ujian cip front-end dan ujian wafer hingga pembungkusan akhir, bahan dan ujian produk jadi. Perkhidmatan bersatu.

Dan USI adalah anak syarikat induknya dan memiliki pengalaman lebih dari 30 tahun dalam industri automotif, menyediakan penyelesaian DMS lengkap dan perkhidmatan pembuatan global. Pada masa ini, produk elektronik automotifnya terutamanya merangkumi pengatur voltan, penyearah, pengawal motor, lampu LED luaran, IEPB (brek parkir elektrik bersepadu), unit kawalan atau panel kawalan untuk maklumat kenderaan dan maklumat hiburan.

Pada bulan November 2020, media asing melaporkan bahawa ASE telah memasuki rantai bekalan sensor gambar CMOS automotif Sony, dan merupakan pengeluar kedua yang memasuki rantai bekalan belakang sensor gambar CMOS automotif Sony.

Memasuki rantai bekalan belakang sensor gambar CMOS Sony bermakna ASE akan menerima sebilangan besar pesanan pembungkusan dan ujian sensor gambar Sony. Media asing menyebut dalam laporan bahawa ASE akan menubuhkan unit perniagaan baru untuk menangani pesanan sensor gambar CMOS dari Sony.

Sejak suku ketiga tahun 2020, kerana kapasiti pengeluaran wafer yang ketat, banyak kilang pembungkusan dan pengujian, termasuk ASE Investment Holdings, KYEC, dll., Juga telah meningkatkan kapasiti pengeluaran kerana peningkatan besar dalam permintaan pembungkusan dan pengujian yang disebabkan oleh wafer output, dan juga mendorong operasi mereka. Pendapatan meningkat dengan pesat.

Pada tahun 2020, pendapatan gabungan ASE adalah 476.979 bilion yuan (NTD, sama di bawah), meningkat 15.44% berbanding tahun 2019, yang merupakan rekod tertinggi sejak penubuhan syarikat tersebut, keuntungan bersih operasi mencapai 34.878 bilion yuan, dan keuntungan bersih disebabkan oleh pemegang saham syarikat induk adalah 27.594 bilion yuan. , Kenaikan tahun ke tahun sebanyak 63.7%, keuntungan bersih sesaham selepas cukai adalah 6.47 yuan, lebih baik daripada jangkaan penganalisis sebanyak 5.8 yuan, dan juga rekod tertinggi.

Dibahagi oleh perniagaan, hasil pembungkusan dan ujian semikonduktor tahun lalu adalah 280.297 bilion yuan, dan pendapatan perkhidmatan pengecoran elektronik adalah 204.723 bilion yuan, keduanya mencapai tahap tertinggi.