Rumah > Berita > Pengasas bersama ARM: Graphcore yang disokong oleh Microsoft menentang pengambilalihan ARM oleh Nvidia

Pengasas bersama ARM: Graphcore yang disokong oleh Microsoft menentang pengambilalihan ARM oleh Nvidia

Seorang anggota teras ARM Holdings baru-baru ini mendedahkan bahawa sebelum Nvidia membeli pengeluar cip Britain dengan harga $ 40 bilion, Graphcore, yang disokong oleh Microsoft, menyatakan penentangan kuat. Dalam temu bual dengan CNBC, Hermann Hauser (Hermann Hauser), yang membantu menjumpai ARM pada tahun 1990, menyatakan bahawa Graphcore telah menentang urus niaga tersebut dalam "pendapat utama" yang diserahkan kepada UK Competition and Market Authority.


Hauser berkata: "Sekiranya Nvidia dapat menggabungkan reka bentuk ARM dan Nvidia dalam perisian yang sama, ini bermaksud syarikat seperti Graphcore dikunci ke dalam pasaran penjual dan menjalin hubungan erat dengan ARM." Melalui firma modal teroka Hauser, Amadeus Capital, dia adalah salah satu pelabur penting Graphcore.

Nvidia merancang untuk memperoleh ARM dari syarikat gergasi perisian SoftBank Jepun, jurucakap syarikat pada hari Rabu menggambarkan transaksi tersebut sebagai "persaingan yang menyokong." ARM tidak segera menanggapi permintaan komen CNBC. Graphcore dan CMA enggan mengulas. Walau bagaimanapun, Ketua Pegawai Eksekutif Graphcore Nigel Toon memberitahu CNBC pada bulan Disember bahawa Graphcore percaya bahawa perjanjian itu adalah anti-persaingan.