Rumah > Berita > AMS memberi tumpuan kepada penglihatan mesin, optimis mengenai momentum CMOS di Jepun tahun depan

AMS memberi tumpuan kepada penglihatan mesin, optimis mengenai momentum CMOS di Jepun tahun depan

Menurut laman web media IT, AMS (Microelectronics Austria) mengadakan sidang akhbar pada 3 Disember di Tokyo untuk memperkenalkan perniagaan sensor imej CMOS, dengan mengatakan bahawa pada masa akan datang syarikat akan berada dalam bidang penglihatan mesin, foto & video dan miniatur modul kamera. Tumpuan adalah yang pertama dan paling penting dalam perniagaan visi mesin.

Tiga paksi utama sensor AMS adalah: sensor optik, sensor imej dan sensor akustik. Penyelesaian sensor yang direka dan dihasilkan sesuai untuk aplikasi dengan saiz kecil, penggunaan kuasa yang rendah, kepekaan tertinggi dan integrasi multi-sensor. Produk termasuk sensor, sensor IC, antara muka dan perisian berkaitan untuk industri mudah alih, pengguna, komunikasi, perindustrian, perubatan, dan automotif. Ia mempunyai 18 asas pembangunan di seluruh dunia dan 9,000 pekerja. Dengan peningkatan permintaan sensor bagi aplikasi pintar, AMS berkembang pesat pada tahun 2017, dengan peningkatan prestasi 97%, dan jualan global pada 2018 ialah $ 1.627 bilion.

Pada masa ini, AMS telah menubuhkan asas reka bentuk sensor imej CMOS di Antwerp, Belgium, Madeira, Portugal dan Tokyo. Portfolio produk sensor imej CMOSnya boleh dibahagikan kepada tiga jenis: sensor pemindaian kawasan, sensor imbas garisan dan modul kamera miniatur.

Menurut Tom Walshop, pengarah pemasaran sensor imej AMS CMOS, sensor pengesan kawasan AMS dan sensor imbasan garis mempunyai kadar bingkai yang tinggi dan keupayaan pengatup global, menjadikannya ideal untuk aplikasi penglihatan mesin.

Pengesan imbasan kawasan yang diperkenalkan pada persidangan ini ialah sensor imej pengatup global 1 inci "CSG-14K", yang menyediakan pelbagai dinamik output 12-bit yang mencukupi, boleh bertindak balas terhadap adegan dan objek dengan pelbagai dinamik yang luas, dan mempunyai resolusi daripada piksel 14m. Produk yang sebelum ini menyokong format optik 1 inci memberikan kualiti imej yang lebih baik dan pencapaian yang lebih tinggi.

Mengenai sensor imbasan barisan, Tom Walshop berkata bahawa perkembangan siri "4LS" baru sedang berjalan dan dijadualkan akan dikeluarkan pada tahun 2020. "4LS" dilengkapi dengan 4 garis pixel selari dan menyokong penambahan monokrom kepada RGB atau 4: 1 pemprosesan imej operasi TDI. Mengendalikan 4 garisan serentak, menyediakan 4 garisan dengan kadar garisan sehingga 150kHz pada pelbagai resolusi.


Dalam bidang modul kamera miniatur, AMS akan memperluaskan perniagaan siri "NanEye". Siri "NanEye" dilengkapi dengan modul kamera yang sepadan, yang boleh menyediakan pakej modul hanya 1mm x 1mm. Produk semasa ialah "NanEye2D". Ia dirancang untuk menyediakan "NanEyeXS" dan "NanEyeM" kepada institusi perubatan dan "NanEyeC" kepada peranti pengguna pada suku pertama tahun 2020. Antaranya, "NanEyeXS" adalah produk yang telah dikurangkan saiznya berdasarkan "NanEye2D" . Tidak ada kejayaan dalam saiz "NanEyeM" dan "NanEyeC", tetapi piksel lebih tinggi.


Pengurus kawasan AMS Japan Keiichi Iwamoto berkata bahawa jualan pasaran Jepun bagi perniagaan CMOS menyumbang 40% daripada jumlah jualan kumpulan itu. Perintah pada tahun 2020 akan meningkat berbanding tahun ini, dan dijangkakan prestasi tahun depan akan meningkat.