Rumah > Berita > AMD akan melepaskan laporan pendapatan suku pertama. Apakah mata yang patut diberi perhatian?

AMD akan melepaskan laporan pendapatan suku pertama. Apakah mata yang patut diberi perhatian?

Pada 27 April, masa tempatan AS, AMD akan melepaskan laporan kewangannya untuk suku pertama tahun ini. Pelabur dan penganalisis akan memberi tumpuan kepada CPU dan Purata Harga Jualan AMD dan GPU (ASP) dan data penghantaran, serta prospek suku kedua. .

Ramai penganalisis sebelum ini percaya bahawa penghantaran PC pada tahun 2021 akan merosot tahun ke tahun, tetapi reaksi pasaran adalah sebaliknya. Walaupun setiap agensi analisis mempunyai data yang berbeza mengenai penghantaran PC pada suku pertama tahun ini, contohnya, Gartner menganggarkan bahawa penghantaran PC suku pertama di dunia meningkat sebanyak 35% tahun ke tahun, tetapi angka yang diberikan oleh Canalys adalah 56%, Tetapi peningkatan yang besar adalah pasti. Oleh itu, AMD, sebagai pengeluar cip utama untuk PC, mempunyai prestasi yang agak optimistik pada suku pertama.

Statistik sejarah Gartner dan Canalys mengenai Anggaran Penghantaran PC Global

Dalam laporan kewangan ini, pelabur dan penganalisis akan melihat jualan suku pertama AMD's Ryzen 5000 siri desktop CPU dan 6000 siri GPU. Kedua-dua produk itu telah keluar dari stok sejak mereka pergi ke pasaran dalam pengeluaran besar-besaran.

Di samping itu, trend pertumbuhan perniagaan / terbenam dan separuh adat AMD (EESC) juga jelas; Di pusat data, AMD berusaha untuk mencari pelanggan besar untuk pelayan EPYC (seperti kerjasama dengan Amazon), dan tidak berusaha untuk mempromosikan pemproses EPYC Milan.


Amd Sejarah Hasil Sejarah Grafik

Pada masa ini 28 Wall Street Penganalisis menjangkakan pendapatan AMD pada suku pertama tahun ini menjadi kira-kira AS $ 3.21 bilion, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 79.4%.

Penganalisis Wall Street menganggarkan tiga kemungkinan berdasarkan ASP dan penghantaran AMD pada suku pertama (memandangkan kenaikan harga pemproses pusat data, kemungkinan penurunan serentak dalam ASP dan penghantaran telah dikesampingkan):

1. Pertumbuhan penghantaran telah melambat, tetapi pertumbuhan ASP telah mempercepatkan, yang menunjukkan bahawa bekalan cip AM adalah terhad dan pelanggannya hanya membayar yuran tambahan untuk mendapatkan inventori yang terhad;

Kedua, jika penghantaran AMD dan ASP berkembang, ia akan membuktikan bahawa pengguna mempunyai permintaan yang besar untuk produk terkini, dan para pelanggannya bersedia untuk menghabiskan harga yang tinggi pada perkakasan AMD terkini dan paling maju, dan momentum kewangan adalah baik;

Ketiga, jika pertumbuhan penghantaran AMD mempercepatkan tetapi pertumbuhan ASP merosot, ini bermakna bahawa syarikat itu memenuhi permintaan pelanggan yang semakin meningkat, tetapi ia tidak dapat memanfaatkan permintaan dinamik ini.