Rumah > Berita > Pemegang saham AMD dan Xilinx sebulat suara meluluskan Perjanjian Pengambilalihan

Pemegang saham AMD dan Xilinx sebulat suara meluluskan Perjanjian Pengambilalihan

Pada 7 April, berita berpecah dari pasaran modal Wall Street bahawa AMD dan Xilinx mengumumkan bahawa pemegang saham masing-masing telah meluluskan pengambilalihan saham AMD $ 35 bilion AMD Xilinx, yang bermaksud bahawa kedua-dua syarikat itu akan membersihkan pengambilalihan dari perspektif kewangan. Halangan.


Kedua-dua syarikat itu berharap dapat menyelesaikan transaksi sebelum akhir tahun 2021, tetapi transaksi itu masih memerlukan kelulusan pengawalseliaan yang diperlukan.

Pada bulan Januari tahun ini, Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan AS (FTC) dan penyiasatan antitrust Jabatan keadilan terhadap transaksi ini telah tamat tempoh, yang bermaksud bahawa pengawal selia AS telah memberikan cahaya hijau kepada pemerolehan itu.

AMD mengumumkan pengambilalihan Xilinx pada Oktober tahun lepas, dengan harapan untuk mengukuhkan perniagaan pusat data sendiri.

AMD menjangkakan bahawa selepas selesai transaksi, margin keuntungan syarikat, aliran tunai dan pendapatan sesaham akan mempunyai peningkatan yang besar.