Rumah > Berita > Pertumbuhan tahun ke tahun sebanyak 30%! Soitec melancarkan laporan tahun fiskal separuh tahun pertama 2020

Pertumbuhan tahun ke tahun sebanyak 30%! Soitec melancarkan laporan tahun fiskal separuh tahun pertama 2020

Pada 9 Disember, Soitec Semiconductor Perancis, pemimpin global dalam reka bentuk dan pengeluaran bahan semikonduktor inovatif, mengumumkan separuh tahun fiskal tahun 2020 hasil (pada 30 September 2019) pada 27 November.

Sorotan tahun separuh pertama tahun fiskal 2020:

• Jualan sebanyak 258.5 juta Euro pada separuh pertama 2020, naik 30% pada kadar pertukaran dan sempadan yang berterusan

• Pendapatan operasi semasa meningkat sebanyak 23% kepada EUR 51.3 juta

• Margin EBITDA perniagaan produk elektronik meningkat sebanyak kira-kira 30.2%, sejajar dengan ramalan tahun fiskal

• peningkatan 28% dalam keuntungan bersih kepada 41.5 juta euro

Aliran tunai bersih dari perniagaan elektronik mencapai 36.2 juta euro

Perbelanjaan modal pada separuh pertama 2020 berjumlah 51.2 juta Euro

• Separuh tahun fiskal tahun 2020 mencapai ramalan kewangan fiskal tahun penuh: jualan dijangka meningkat kira-kira 30% pada kadar pertukaran dan sempadan yang berterusan, dan keuntungan sebelum cukai, faedah, susutnilai dan pelunasan (EBITDA) perniagaan elektronik dijangka meningkat kira-kira 30%.

Antaranya, jualan disatukan pada separuh pertama tahun 2020 mencapai 258.5 juta euro, meningkat sebanyak 38.3% dalam tempoh yang sama tahun fiskal 2019. Ini disebabkan terutamanya oleh pertumbuhan aplikasi RF yang kukuh, kesan positif kenaikan kadar pertukaran 4.9 %, dan kesan jangkauan + 3.3%. Kesan pelbagai ini adalah disebabkan pengambilalihan beberapa aset Integrasi Dolphin pada bulan Ogos 2018, dan pada tahap yang lebih rendah Syarikat mendapat manfaat daripada pemerolehan EpiGaN pada Mei 2019.

Di samping itu, kerana telefon pintar 5G generasi pertama 4G dan generasi pertama yang lebih maju memerlukan lebih banyak aplikasi RF dan teknologi yang lebih canggih, pasaran telah mengubah RF-SOI (untuk peranti antena, penala antena, penguat bunyi rendah LNA) (200 mm dan 300 -mm) dengan permintaan yang semakin meningkat dan kukuh. Oleh itu, perniagaan berkaitan Soitec juga akan terus dipromosikan dan dibangunkan. Pada masa yang sama, separuh pertama tahun fiskal juga menyaksikan penggunaan "gelombang pertama" produk FD-SOI dalam pelbagai IoT, kecerdasan buatan, kesambungan, dan bidang automotif. Untuk produk SOI yang lain, seperti Photonics-SOI dan Power-SOI, mereka akan terus memenuhi permintaan pasaran yang berterusan dan stabil.

Ketua Pegawai Eksekutif Soitec Paul Boudre berkomentar: "Pada separuh pertama 2020, sementara margin EBITDA perniagaan elektronik dikekalkan pada 30%, pendapatan jualan kami adalah 30% organik Pertumbuhan, terutama terima kasih kepada produk produk Soitec RF. prestasi, kami sangat di landasan untuk mencapai matlamat kewangan fiskal sepanjang tahun, mengekalkan aliran tunai operasi yang stabil dan mengekalkan kedudukan kewangan yang sihat. "