Rumah > Berita > 220 bilion yen! Jepun menyokong penyelidikan dan pembangunan teknologi 6G

220 bilion yen! Jepun menyokong penyelidikan dan pembangunan teknologi 6G

Jepun berhasrat melabur 220 bilion yen untuk menyokong sektor swasta untuk membangunkan teknologi 6G. Pakej rangsangan ekonomi kerajaan Abe akan dimuktamadkan awal bulan depan. Sebagai sebahagian daripada program itu, kerajaan bercadang untuk menubuhkan dana untuk menyokong penyelidikan industri mengenai teknologi 6G.

Awal minggu ini, media Jepun melaporkan bahawa gergasi telekomunikasi Jepun Japan Telecom Telephone Corporation (NTT) akan mengusahakan pembangunan semikonduktor optikal yang menggunakan isyarat optik untuk memproses maklumat dan mengurangkan penggunaan kuasa sebanyak satu peratus. 65 syarikat telah bekerjasama dan berusaha untuk mencapai pengeluaran besar-besaran sebelum tahun 2030.

Laporan itu menunjukkan bahawa Jepun akan menggunakan semikonduktor optik sebagai teknologi pemprosesan maklumat untuk menyokong 6G dan membina satu pakatan yang mensasarkan piawaian dunia. NTT berharap dapat belajar dari pelajaran bahawa syarikat-syarikat Jepun ketinggalan dalam paten teknologi 5G. Ia adalah yang pertama di perusahaan global untuk mengambil tindakan untuk menangani 6G, yang bertujuan untuk memimpin kedudukan dalam bidang maklumat dan komunikasi 10 tahun kemudian, dan berharap untuk menjadikan teknologi utama menjadi taraf dunia.

Tambahan pula, kerajaan Jepun merancang untuk mencapai pemanduan sepenuhnya secara automatik pada tahun 2030. Pihak Jepun percaya bahawa untuk merealisasikan sepenuhnya teknologi seperti memandu autonomi, 5G tidak mencukupi. Ia mestilah "6G" atau "6G +". Oleh itu, dijangkakan bahawa populariti penuh isyarat 6G akan direalisasikan dalam tempoh sepuluh tahun, dan era pemanduan sepenuhnya secara automatik akan diteruskan.

Malah, ia bukan hanya Jepun yang bersaing untuk dominasi 6G. Dengan 5G mulai tersedia secara komersial di seluruh dunia, teknologi 6G menjadi arena R & D kebangsaan terkini.

Media melaporkan minggu lepas bahawa Amerika Syarikat, China, Jepun, Korea Selatan, Finland dan negara-negara lain telah memulakan penyelidikan dan pembangunan 6G, saintis telah cuba mencari jalan pembangunan yang jelas untuk 6G. Mengikut kelulusan industri undang-undang berulang komunikasi mudah alih setiap 10 tahun, 6G akan muncul sekitar 2030. Walaupun banyak idea tentang 6G masih sia-sia, untuk mewujudkan daya saing masa depan, kita mesti melakukannya terlebih dahulu.

Di sektor swasta, selain LGBT NTT, LG Korea Selatan mengumumkan penubuhan makmal 6G pada Januari tahun ini; Pangkalan penyelidikan Samsung di Seoul juga melancarkan penyelidikan 6G. Nokia, Ericsson dan SK Telecom mengumumkan pada Jun tahun ini untuk menubuhkan perkongsian strategik untuk bersama-sama mengkaji 6G. Ren Zhengfei, pengasas syarikat Huawei China, berulang kali menyebut dalam temu bual dengan pemberita media pada bulan lalu bahawa Huawei sebenarnya melakukannya pada 6G dan 5G.

Di peringkat kerajaan, kerajaan Finland menyuntik 25 juta euro ke dalam projek penyelidikan 6G enam tahun yang dipanggil "6Genesis" pada awal tahun ini. Institusi penyelidikan Nokia dan Finland dan universiti telah menjalankan penyelidikan bersama dan bersedia untuk bekerjasama dengan Korea Selatan. Kerjasama.

Amerika Syarikat juga telah mula bersedia untuk 6G. Trump berkata bahawa "Saya berharap bahawa 5G dan bahkan 6G akan mendarat di Amerika tidak lama lagi", Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan Amerika Syarikat memutuskan untuk membuka 95 GHz hingga 3 terahertz band untuk eksperimen 6G.

Kementerian Sains dan Teknologi China mengumumkan pada 7 November bahawa ia akan secara rasmi melancarkan R & D 6G. Ia akan mengadakan pertemuan khidmat teknologi R & D 6G dengan Suruhanjaya Pembangunan dan Pembaharuan Negara, Kementerian Pendidikan, Kementerian Industri dan Teknologi Maklumat, Akademi Sains Cina, dan Yayasan Sains Asli China, dan mengumumkan penubuhan Kumpulan Kerja Promosi R & D Teknologi 6G Kebangsaan dan Kumpulan pakar keseluruhan bertanggungjawab untuk penyelidikan dan susunatur teknologi 6G.